История и философия

null

Бургозоне е семейна бутикова винарна от Северозападна България. Избата е разположена до гр.Оряхово, на брега на река Дунав, с изглед към остров Есперанто. Винарната получава името си от римска крепост Бургозоне, изградена на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum). През вековете регионът се слави като един от главните винарски райони на България.

Подборът на масив за изграждане на лозово стопанство започва през 2000г. Избран е уникален тероар от 100 хектара с доказан потенциал за отглеждане на грозде от най-високо качество.

"Екипът на Бургозоне се ръководи от философията, че 80% от качеството на едно вино се създава в лозята."

Всички вина на Бургозоне са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно. В резултат на „канопи мениджмънт“ и „зелени гроздобери“, рефлектиращи в интензивни ръчни операции в лозето, добивите са лимитирани и гроздето е от най-високо качество.

При винопроизводството се ръководим от минималистична интервенция във винификацията, като изключително внимание отделяме на сортовите характеристики. Стилът на Бургозоне е плод на уникален тероар, повлиян от река Дунав и ноу-хау на двама известни български енолози и може да се опише като СПФ – Свеж, Плодов и Фин. Всички вина на Бургозоне са със Защитено Географско Указание (ЗГУ) Дунавска Равнина.

Всяка чаша вино „Бургозоне“ ви води към пътешествие по река Дунав.

"Ние правим вина с индивидуален характер и с „усещане за принадлежност", които са показателни за потенциала на регион Дунавска равнина."

ТАЙМЛАЙН

2000 Начало на проект Бургозоне

след посещение на приказния дунавски регион до град Оряхово и потвърждение от известния почвовед, професор Пенков, че тероарът е един от най-добрите в България – начало на Проекта Бургозоне.

2003 Kомасиране на земята за лозето

За да са в непосредствена близост и под пълен контрол лозята, Бургозоне се зае с комасиране на лозовия масив.

2005 Засаждане на лозята

на базата на анализите на почвата и климата, Бургозоне подбра най-подходящите видове грозде и клонове като внесе изцяло посадъчния материал от Франция

2009 Първи Голям златен медал

С първото си вино Бургозоне се явява на Световния Конкурс в Брюксел и спечелва първия Голям Златен медал за България със Шато Бургозоне Шардоне, което печели 6 последователни златни медали от същия конкурс и поставя нов рекорд.

2010 Пускане на избата в експлоатация

Официалното откриване на избата Бургозоне, оборудвана с най-модерна техника и собствена бутилираща линия.

2011 Първи експорт за Белгия

Бургозоне подписва договор с един от най-големите вносители в Белгия и започва износ. Многобройни статии дават висока оценка за високото качество на българското вино.

2016 Златна изба на България

С износ в над 20 страни по света и ролята си на посланик на българското вино в чужбина, както и активност по Фейсбук, Бургозоне е избрана за Златната изба на България от Експортер БГ към Министерството на икономиката.

2018 Местни сортове – Тамянка и Гъмза

След като се доказа като качествен тероар и производител, Бургозоне ще представи на своите фенове първите си вина от 2 местни сорта, емблематични за Северна България – червената Гъмза и бялата Тамянка .

2019 Повторно Златна Изба на България

Бургозоне получи приза "Златна Изба на България" за 2018 за нови идей във винения туризъм. Наша мисия е да произвеждаме най-доброто качество българско вино и да популяризираме страната и дунавския регион.

2020 Бургозоне празнува 10 годишен юбилей !

Бургозоне празнува 10 годишен юбилей от откриването на своята изба. Гордеем се че вече 10 години произвеждаме изключително качествено вино и разнасяме на 3 континента славата на българското винарство. Благодарим на всичките ни фенове за подкрепата !

Тероар

null

Лозовият масив на Бургозоне от 100 хектара е разположен на 43° северна ширина, на склонове от 140 до 180 м. над морското равнище и се състои от висококачествени клонове от елитни сортове, засадени върху почва от мощен льос. Лозето се намира в зона с умерен континентален климат, с горещи дни и хладни нощи, повлияни от река Дунав.

Нашите лозя наброяват 11 международни сорта грозде (Шардоне, Вионие, Совиньон Блан, Каберне Совиньон, Пино Ноар, Пино Мьоние, Каберне Фран, Марселан, Сира, Ежиодола, Мерло) и 2 местни – Гъмза (червено) и Тамянка (бяло). За да гарантираме комплексността на нашите вина, разчитаме на клоновото разнообразие (над 30 различни клона). Средната възраст на лозята е 10 години.

Всички наши вина се произвеждат от ръчно набрано и сортирано грозде и се бутилират на място, за да подчертаем уникалния тероар. Внимателно прилагаме техники на „канопи мениджмънт“ и „зелена резитба“, за да лимитираме добива от 45 до 20 хл/хектар. Практикуваме „устойчиво лозарство“, което заедно с екологичната отговорност са едни от приоритетите ни.

Бургозоне е член на Българската Асоциация на Независимите Лозаро-Винари /БАНЛВ/ и член на Европейската Конфедерация на Независимите Лозаро-Винари /СЕВИ/

Ангажираност

null
„Като семейна винарна, ние се стремим към дългосрочно регионално развитие, към качество и последователност. "

Бургозоне е важен работодател в региона и подкрепя развитието на общността, като: местно училище, панаири в региона и други.

Екипът ни подпомага младите кадри от лозари и трактористи да получат образование и сертификация, участвайки в различни образователни и професионални програми. Бургозоне стартира съвместно с Министерството на образованието специални образователни програми за тези професии в местното училище.

Лозята са разположени в близост до природен резерват, защитен от европейската програма Натура 2000, което поставя екологичната отговорност в дългосрочен план сред основните ни приоритети.

Бургозоне се стреми да развие винения туризъм в района и да привлече бъдещи инвестиции.

Награди

null

Винарната е отличена със званието „Златна Изба на България“ от Министерството на икономиката през 2016 и 2018.

Бургозоне има многобройни международни награди от най-престижните международни винени конкурси, сред които е първият голям златен медал за България от Световния Конкурс в Брюксел, последван от 6 последователни златни медала от същия конкурс за Шато Бургозоне – Шардоне.

Бургозоне е първото и единствено българско бяло вино с 91 точки от Wine Enthusiast, САЩ. На конкурса Mundus Vini в Германия вина на избата два пъти бяха избрани за най-доброто българско бяло вино. Есперанто има двоен златен медал от Феминализ Франция и Международния Конкурс в Брюксел.

Бургозоне спечели медали от международни конкурси като Световни Селекцйи в Канада, Черноморски Винен Конкурс, Балкански винен конкурс и наскоро Сакура от Япония.

НАГРАДИТЕ НИ

Голям златен медал от Черноморски Винен Конкурс

НАГРАДЕНО ВИНО

Розе

Златен медал от ЧФВ

НАГРАДЕНО ВИНО

Sauvignon Blanc, Merlot&Cabernet

Дженсис Робинсон

НАГРАДЕНО ВИНО

EVA

Сребърен медал от Сакура Япония

НАГРАДЕНО ВИНО

Cote du Danube Cabernet Sauvignon

Златен медал от Feminalises

НАГРАДЕНО ВИНО

Esperanto

Златен медал от Конкур Мондиал де Брюксел

НАГРАДЕНО ВИНО

Esperanto

Gold Medals Black Sea Wine Making Forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Merlot & Cabernet; Chardonnay & Muscat

Сребърен медал от Balkan Wine Competition

НАГРАДЕНО ВИНО

Tamyanka

Silver medal Balkans International wine competition

НАГРАДЕНО ВИНО

Тамянка

Concours Мondial de Bruxellеs

НАГРАДЕНО ВИНО

Шато Бургозоне Есперанто

Фен клуб

null