История и философия

null

Бургозоне е семейна бутикова винарна от Северозападна България. Избата е разположена до гр.Оряхово, на брега на река Дунав, с изглед към остров Есперанто. Винарната получава името си от римска крепост, изградена на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum). През вековете регионът се слави като един от главните винарски райони на България.

Подборът на масив за изграждане на лозово стопанство започва през 2000г. Избран е уникален тероар от 100 хектара с доказан потенциал за отглеждане на грозде от най-високо качество.

"Екипът на Бургозоне се ръководи от философията, че 80% от качеството на едно вино се създава в лозята."

Всички вина на Бургозоне са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно. В резултат на „канопи мениджмънт“ и „зелени гроздобери“, рефлектиращи в интензивни ръчни операции в лозето, добивите са лимитирани и гроздето е от най-високо качество.

При винопроизводството се ръководим от минималистична интервенция във винификацията, като изключително внимание отделяме на сортовите характеристики. Стилът на Бургозоне е плод на уникален тероар, повлиян от река Дунав и ноу-хау на двама известни български енолози.

Всяка чаша вино „Бургозоне“ ви води към пътешествие по река Дунав.

"Ние правим вина с индивидуален характер и с „усещане за принадлежност", които са показателни за потенциала на регион Дунавска равнина."

ТАЙМЛАЙН

2000 Начало на проект Бургозоне

след посещение на приказния дунавски регион до град Оряхово и потвърждение от известния почвовед, професор Пенков, че тероарът е един от най-добрите в България – начало на Проекта Бургозоне.

2003 Kомасиране на земята за лозето

За да са в непосредствена близост и под пълен контрол лозята, Бургозоне се зае с комасиране на лозовия масив.

2005 Засаждане на лозята

на базата на анализите на почвата и климата, Бургозоне подбра най-подходящите видове грозде и клонове като внесе изцяло посадъчния материал от Франция

2009 Първи Голям златен медал

С първото си вино Бургозоне се явява на Световния Конкурс в Брюксел и спечелва първия Голям Златен медал за България със Шато Бургозоне Шардоне, което печели 6 последователни златни медали от същия конкурс и поставя нов рекорд.

2010 Пускане на избата в експлоатация

Официалното откриване на избата Бургозоне, оборудвана с най-модерна техника и собствена бутилираща линия.

2011 Първи експорт за Белгия

Бургозоне подписва договор с един от най-големите вносители в Белгия и започва износ. Многобройни статии дават висока оценка за високото качество на българското вино.

2016 Златна изба на България

С износ в над 20 страни по света и ролята си на посланик на българското вино в чужбина, както и активност по Фейсбук, Бургозоне е избрана за Златната изба на България от Експортер БГ към Министерството на икономиката.

2018 Местни сортове – Тамянка и Гъмза

След като се доказа като качествен тероар и производител, Бургозоне ще представи на своите фенове първите си вина от 2 местни сорта, емблематични за Северна България – червената Гъмза и бялата Тамянка .

Тероар

null

Лозовият масив на Бургозоне от 100 хектара е разположен на 43° северна ширина, на склонове от 140 до 180 м. над морското равнище и се състои от висококачествени клонове от елитни сортове, засадени върху почва от мощен льос. Лозето се намира в зона с умерен континентален климат, с горещи дни и хладни нощи, повлияни от река Дунав.

Нашите лозя наброяват 11 международни сорта грозде и 2 местни – Гъмза (червено) и Тамянка (бяло). За да гарантираме комплексността на нашите вина, разчитаме на клоновото разнообразие (над 30 различни клона). Средната възраст на лозята е 10 години.

Всички наши вина се произвеждат от ръчно набрано и сортирано грозде и се бутилират на място, за да подчертаем уникалния тероар. Внимателно прилагаме техники на „канопи мениджмънт“ и „зелена резитба“, за да лимитираме добива от 45 до 20 хл/хектар. Практикуваме „устойчиво лозарство“, което заедно с екологичната отговорност са едни от приоритетите ни.

Бургозоне е член на Българската Асоциация на Независимите Лозаро-Винари /БАНЛВ/ и член на Европейската Конфедерация на Независимите Лозаро-Винари /СЕВИ/

Ангажираност

null
„Като семейна винарна, ние се стремим към дългосрочно регионално развитие, към качество и последователност. "

Бургозоне е важен работодател в региона и подкрепя развитието на общността, като: местно училище, панаири в региона и други.

Екипът ни подпомага младите кадри от лозари и трактористи да получат образование и сертификация, участвайки в различни образователни и професионални програми. Бургозоне стартира съвместно с Министерството на образованието специални образователни програми за тези професии в местното училище.

Лозята са разположени в близост до природен резерват, защитен от европейската програма Натура 2000, което поставя екологичната отговорност в дългосрочен план сред основните ни приоритети.

Бургозоне се стреми да развие винения туризъм в района и да привлече бъдещи инвестиции.

Награди

null

Винарната е отличена със званието „Златна Изба на България“ от Министерството на икономиката.

Бургозоне има многобройни международни награди от най-престижните международни конкурси, сред които е първият голям златен медал за България от Световния Конкурс в Брюксел, последван от 6 последователни златни медала от същия конкурс за Шато Бургозоне – Шардоне.

Бургозоне е първото българско бяло вино с 91 точки от Wine Enthusiast, САЩ. На конкурса Mundus Vini в Германия вина на избата два пъти бяха избрани за най-доброто българско бяло вино.

Бургозоне спечели златен медал от конкурса „Selections Mondiales des Vins“ в Канада, допълнен с още 4 златни медала, спечелени на Black Sea Winemaking forum, включително и приз за най-добро бяло вино, представено на журито.

НАГРАДИТЕ НИ

Gold Medal Black Sea Wine Making Forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Gold Medal Black Sea Wine Making Forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Gold Medal Black Sea Wine Making Forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Concours Мondial de Bruxellеs

НАГРАДЕНО ВИНО

Златен медал от Concours Мondial de Bruxellеs за Chateau Burgozone Esperanto

Concours Mondial des Vins Féminalise

НАГРАДЕНО ВИНО

Златен медал от  Concours Mondial des Vins Féminalise за Есперанто

Водещ производител на Вионие

НАГРАДЕНО ВИНО

Бургозоне сред 5-те най-добри производители на Виониета в света

Сребърен медал от Black Sea Winemaking forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Côte du Danube Мерло & Каберне 2016

Сребърен медал от Black Sea Winemaking forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Côte du Danube Розе 2017

Златен медал от Black Sea Winemaking forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Côte du Danube Каберне Совиньон 2016

Златен медал от Black Sea Winemaking forum

НАГРАДЕНО ВИНО

Шато Бургозоне Вионие 2017

Фен клуб

null