Top 6 P.N., Fort, small 2

Този месец нашият Пино ноар влезе в Tоп 6 на най-дoбрите Пино Ноар с цена под $30, според класацията на една от най-престижните винени медии в света – американскатa Wine Enthusiast. Вината във „великолепната шесторка“ са селектирани чрез слепи дегустации на повече от 500 бутилки от Бургундия до Орегон. Експертите на Wine Enthusiast споделят, че „този червен сорт грозде е капризен и труден за отглеждане, но от него могат да се получат много интересни, а в добри години уникални вина, оглавяващи класацията за най-скъпите вина в света. За щастие, не е необходимо да похарчите спестяванията си, за да се насладите на изключителен Пино Ноар“.
Двете най-големи класации в САЩ дегустират и оценяват около 25’000 мостри всяка година, подбирайки най-качествените и достъпни вина от цял свят. Не случайно „Wine Enthusiast“ е изключително авторитетно списание за вино и гурме култура и служи като референция за винени рейтинги. От години световно известната винена платформа регистрира рекордни тиражи и феноменален растеж и се превърна в най-важната в света потребителска медийна група за винен начин на живот.
В края на миналата година нашето Пино ноар беше оценено от тях с 90 точки, а изба Бургозоне беше единствената българска винарна, чието вино попадна в списъка на Top 100 на най-добрите покупки за 2022 г. Тогава еножурналистът и винен експерт Джеф Дженсън (Jeff Jenssen) публикува в ноемврийското издание на „Wine Enthusiast“:
„Този нежен български пино ноар има аромати на черна череша и малина с нотки на тютюн и кожа. Първоначалната импресия на виното е мека с вкусове на череша, ванилия и тютюнев лист и завършва с експлозивна нотка на зрели конфитюрени череши.“
Може да опитате елегантния Пино ноар на Бургозоне, като поръчате на нашия онлайн магазин.