Тази година гроздоберът в Бургозоне започна на 27 август с местния сорт Тамянка и завърши на 1 ноември със сорта Каберне Совиньон. От общо 66 дни кампания, екипът работи 50 дни, през които нашите опитни берачи прибираха гроздето на ръка а енолозите се трудиха неуморно за да извлекат максимума от всеки сорт и парцел.

Тази година времето около град Оряхово в Северна България беше много благоприятно за Бургозоне. Със средни температури над 10С от края на януари и сравнително топъл месец февруари, напъпването на лозята стана по-рано от предишните години. В нашия регион от средата на април средните дневни температури бяха към 15-20С, което подрани цъфтежа и оплождането с +/- половин месец от средното за региона за месец май, последва сравнително дъждовен май и началото на юни, като дъждът спря точно на време за прошарването (40-50 дни след опрашването). Топлите юли и август, с умерени валежи, позволиха на гроздето да концентрира максимално аромати и захари. Дъждовете спряха към 20 август за да ни позволят последните подготовки за гроздобера, който стартира на 26 август. Тази година очакваме обилна и висококачествена реколта. Топлото време предсказва ароматни вина с добро тяло. Характерната ни за тероара свежест добре ще балансира за да се получат комплексни вина с добър потенциал за стареене.