Честит Международен Ден на Совиньон блан !
1.Произходът му е неясен и има дискусия дали е от региона на Бордо или Лоара;
2.Смята се че единият му родител е Шьонен блан от Лоара, а другият не е идентифициран. Затова пък е сигурно че е родител на известното каберне совиньон;
3.Името идва от френски и значи див (sauvage) и бял (blanc).
4.Получава популярност във Франция, където писателят Рабле го споменава през 1534г.
5.Днес е най-разпространен в Лоара (Сансер) и Бордо, където е бялата звезда в комбинация със Семиьон или от него се прави сладко вино (Сотерн);
6.Втората му родина е Нова Зеландия, където става звезда. Стилът на вината се различава от класическия френски като новозеландските са по-експлозивни с тропически аромати;
7.Роберт Мондави го донася в Америка, където е известен като Фюме Блан;
8.Совиньон блан обича хладни региони;
9.Ароматите, които го характеризират са: трева, касис и понякога сомелиерите говорят за “котешки пиш”;
10.Много труден за отглеждане и взискателен при винифициране;
11.Бургозоне като един от най-хладните тероари в България предлага изключителен совиньон блан в различните си серии, като разликата се получава от добива и времето на беритба. Отделно го използваме в колекционните вина Ирис и Ева;