Любопитни неща за Марселана:
– 1961 създаден от Пол Трюел, до град Марсейан, на който е кръстен;
– Марселан е кръстоска между Каберне Совиньон (структура) и Гренаш (плод) с цел да се постигне по-плодороден сорт. Резултатът обаче дава малки грозда с нисък добив и сорта е изоставен.
– Вината от Марселан са концентрирани вина с дълбок цвят, аромати на черни плодове като касис и вишна и подправки и меки танини с добър потенциал за стареене;
– Създаден за климата на южна Франция, Марселанът е много издръжлив на високи температури и болести;
– Марселан е признат официално във Франция през 1990. През 2001 Марселана пристига в Китай; Сорта марселан е записан в Америка през 2007.
– Чак през 2011 с търсенето на по-висококачествени вина, има връщане към Марселана и добавяне към вината от Контролирано Наименование за Произход (AOC) в региона Рона.
– през 2019 Марселан е официално разрешен в Бордо (макс 10% в бленд), поради нуждата да се адаптират лозята към климатичните промени и глобалното затопляне.
– първо разпространение в Рона и Лангедок, после Швейцария, Калифорния, Испания, Източна Европа.
– Марселан емблематичен сорт за китайския винен сектор;
– Сервира се на 18C, но също така се препоръчва охладено при температура от 15C. Подходящо с агнешко, италиански специалитети, BBQ, вегетарианска кухня, и десерти от шоколад;
– Международният ден на Марселана се празнува на 27 април (рождения ден на създателя Пол Трюел), като инициатор е Джим Бойс в Пекин;
– Бургозоне пусна заявка за регистрация на Марселан като ЗГУ в България през 2015;
