Тамянка

1.Тамянката е сорт винено грозде от семейството на Бял Мускат с дребни зърна (Muscat Blanc à petits grains), който е най-старият и елегантен мускат. Счита се, че идва от Египет и после се е разпространил около Средиземно море.
2.Бял Мускат с дребни зърна е родител на много сортове, включително на александрийски мискет, мускат отонел и врачански мискет;
3.За етимологията на думата Мускат (Мускат е и името на столицата на Оман) има различни теории като една от тях е, че идва от латински „muscus” или мускус заради ароматите на виното, а друга теория е, че идва от старо-персийски и означава „ силно ароматизиран“.
4.На български сортът Тамянка идва от думата “тамян”, което е названието на ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от семейството Boswellia и която се използва в църквите, медицината и козметиката. Тези дървета се намират главно в Оман, на юг от столицата Мускат, поради което се смята че тамянът, който бил по-познат в източна Европа поради използването в православните църкви е заместил думата Мускат и дал името на ароматния сорт Тамянка.
5.Бургозоне е идеалният тероар за Тамянка. Години избата работи с български и чуждестранни лаборатории за да намери и посади най-добрите представители на сорта Тамянка. Тя се характеризира с аромати на лайм, личи, свежест и елегантност.
6.Изследвания в България показват, че Тамянката събира най- много аромати в топъл климат с голяма разлика в температурите между вечерта и деня и висока влажност. Тамянката се нуждае от много ръчни грижи и дава най-добри вина при ниски добиви. В Северна България Тамянката се отличава с финес и свежест.
7.Вината, направени от сорта Тамянка са силно ароматни, но нямат миризма на тамян. Те са типични за мускатовото семейство с ухание на лайм, грозде и цветя, но са по-елегантни от другите членове на мускатовото семейство.
8.Тамянката е подходяща както за сухи така и за сладки вина. Най-добрите сухи Тамянки идват от хълмове с южно изложение, с лека и богата почва (като върху льоса по поречието на река Дунав в Бургозоне).
9. Бургозоне предлага бленд от Шардоне и Тамянка в серията Форт Бургозоне, 100% Тамянка в серията Шато Бургозоне и бленд в ЕВА кюве Бланш.

За да изтеглите документа натиснете тук Tamyanka Fiche Bg

Вижте рецептата на Пъстърва по мелничарски на Ивайло Игнатов с Тамянка на Бургозоне