Каберне фран – Един от най-старите и подценени винени сортове.
– Произхожда от района на Баските и се разпространява в Бордо като Буше;
– Донесен през XVII век в Лоара от кардинал Ришельо и известен там като Бретон;
– ДНК анализът установява, че Каберне Фран е родител на Каберне Совиньон (заедно със Совиньон Блан), Мерло (Magdeleine Noire des Charentes) и Карменер (Gros Cabernet)
– Каберне фран е пригоден към хладен климат и често се разглежда като „застраховка“ поради устойчивостта си на зимно замръзване, както и на лоши метеорологически условия по време на гроздобера.
– Каберне фран често се смесва с каберне совиньон и мерло, но може да се намери самостоятелно в долината на Лоара (Шинон), както и в Италия, на Балканите и в Чили. Понякога се използва и за Снежно вино в Канада.
– Каберне фран като вино обикновено е светло на цвят, с леки танини, плодово и има някои отличителни тревисти аромати;
– Cheval Blanc е най-известното в света вино, доминирано от Каберне Фран;
– Каберне фран е целогодишно вино и се съчетава много добре с ястия с домати, месо, салати и леща;
– Тероарът на Бургозоне е идеален за Каберне Фран, благодарение на хладния си климат и льосовата почва, които допринасят за Каберне Фран с характерния стил на Бургозона СПФ – Свежо, Плодово и Фино;
– Бургозоне предлага 2Cabs, които съчетават елегантността на бащата Каберне Фран със структурата на сина Каберне Совиньон и използва Каберне Фран в колекционното червено вино – Ева;
– Ексклузивно от реколта 2020 се предлага и чисто Каберне Фран за ценителите на този сорт
Свали документа тук Всичко за каберне фран