За нас

Философия

Шато Бургозоне е една от малкото изби в България, разположени непосредствено сред собствените си лозя.Кацнала на самия бряг на р. Дунав над приказния остров Есперанто, тя носи името и духа на римската крепост, намирала се на границата на лозарския комплекс и защитавала Римската империя от Север. Разположена в околностите на гр. Оряхово върху льосова почва с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо, тя има идеални условия за винарство като именитите европейски лозарски райони.

Прочети повече »

Награди и медали

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

История



В границите на лозовия масив са се намирали останки от древната римска крепост Бургозоне, дала името на лозаро-винарския комплекс. Множество части от керамични съдове, изкопани и намерени по време на засаждането и отглеждането на лозята могат да се видят в местния исторически музей.

Крепостта се е намирала на древния римски път ВиаИструм (ViaIstrum), свързвал Константинопол с Белград и е защитавала северните граници на Римската Империя. От този период датират и намерените тук материални доказателства във вид на остатъци от делви и други керамични съдове, свързани с отглеждането на грозде и правенето на вино. Тази традиция тук има хилядолетна история и заедно с активната търговия по реката е в основата на богатството и просперитета на град Оряхово в миналото.

През 2002 е поставено началото на проекта за възстановяване на традиционното за този край винопроизводство, преустановено след въведения от Горбачов през 80те години сух режим в Съветския съюз. За целта е подбран уникален тероар от 150 ха на южния бряг на р. Дунав, близо до пристанище Оряхово над остров Есперанто. От него в продължение на столетия се е произвеждало най-качественото грозде в региона. Освен собствено лозе, комплексът включва най-съвременно оборудвана бутикова изба.

Първите резултати са повече от окуражаващи – произведеното тук вино Шато БургозонеШардоне влезе в историята, като спечели през 2010г. първия за България Голям Златен Медал от Световния конкурс в Брюксел.

Лозя



Лозарският масив на Шато Бургозоне, на площ от 100 хектара, е разположен върху уникален за отглеждане на лозя тероар по стръмния склон на южния бряг на река Дунав до град Оряхово в България. Той се извисява от 130 до 180 м. над морското равнище и географските му координати са 24° източна дължина и 43,43° северна ширина.

Грижливо сме подбрали 29 клона от 11 сорта върху 8 различни подложки от най-високо качествен френски посадъчен материал. Подпорната конструкция на лозето е изцяло екологична - от обелени и импрегнирани в разтвор от син камък акациеви колове. Широкото междуредово отстояние позволява модерно механизирано отглеждане на лозята. Борбата с плевелите се извършва ръчно, за да не се замърсява почвата с хербициди.

Карбонатните черноземи върху мощен льос се отличават с рохкаво съдържание, много добра порьозност, добра водопропускливост и високо капилярно покачване на подпочвените води. Подобни характеристики създават отлични условия за отглеждане на грозде за производство на висококачествени бели и червени вина.

Прочети повече

Изба



Посещения на избата

Както се подразбира от името, нашата изба е тип шато, т.е. тя е разположена на територията на самите лозя. Това от гледна точка на винопроизводството е безспорно преимущество, тъй като своевременното преработване на гроздето, веднага след неговото обиране на практика не позволява каквото и да е изменение на неговите характеристики и състав. Самата сграда, която е оригинално архитектурно съчетание на изба и бутиков хотел, е проектирана и построена на стръмния южен склон над р. Дунав, като избените помещения за съхранение на виното при оптимална температура са разположени на два етажа под земята. Важна особеност е, че „Шато Бургозоне” приема и преработва грозде само от собствените си лозови насаждения, което е най-добрата гаранция за произход и високо качество на суровината.

Капацитетът на избата е 650 000 кг грозде годишно. Процесът на преработка на гроздето се осъществява от съвременни машини и апарати, произведени от най-добрите в бранша италиански, френски, немски и български фирми. Сред тях се нареждат гроздомелачки, различни видове транспортьори и помпи, топлообменник тип „тръба в тръба”, чрез който се понижава температурата на гроздето преди да се наруши неговата механична цялост. Последното е от особена важност за белите сортове грозде, като само по този начин може да се запазят максимално свежестта и плодовостта на гроздовата мъст. Освен това на разположение имаме и голяма петтонна пневматична преса с автоматично регулиране режима на работа. Този тип преси оказват най-щадящо влияние върху гроздовите зърна, като така се добива перфектно качество при подходящ рандеман. Ферментацията в избата ни протича в нови съдове от неръждаема стомана, позволяващи различни начини на провеждане и контролиране на процесите в зависимост от поставените технологически задачи. Червената грозова каша може да ферментира по различни начини, например по класическия метод на обливане или с механично потапяне на шапката на ферментатора , което ни дава възможност за вариативност и получаване на вина с разнородни органолептични характеристики. Постоянния контрол на температурата на ферментационния процес се осъществява от високотехнологична хладилна централа, която автоматично поддържа желаната и предварително зададената от технолозите температура за всеки един ферментатор поотделно. Обработките и стабилизирането на нашите вина се провеждат с помощта на най-съвременни съоръжения. От тях може да се отличат: наслояващ кизелгуров филтър, шихтов филтър, ротационен вакуум-филтър, предназначен специално за филтриране на гъсти суспензии. Освен това налични са мембранен филтър за стерилна филтрация на готовите вина и ултраохладител, който се използва за постигане на физична стабилност на продукта по най-съвременни методи. Отлежаването на вината става в различни по обем съдове от 2 до 15 тона и в дъбови бъчви, което позволява производството на най-висококачествени бутикови вина. За бутилиране се използва линия за студено, стерилно пълнене, осигуряваща абсолютна асептичност на процеса, чиято производителност е 1600 бутилки в час. Допълнителната й връзка с източник на инертен газ, изключва напълно опасността от окисление на виното по време на неговото автоматично разливане в бутилки. Бутилиращата ни линия дава възможност за голяма вариативност относно видовете опаковки, а именно: обем на бутилките от 0,185 до 1,5 л, начин на затваряне – с коркова, синтетична тапа или винтова капачка, PVC, полиламинатни или калаени капсули, поставяне на един, два или три различни етикета върху бутилката и т.н.

Прочети повече